Преди да разгледаме модерните видове дограма, би трябвало да се запитаме, къде все пак остана традиционното производство с родни материали. В доста запуснатите напоследък стари складове за строителни материали не липсват познатите доскоро обикновени прозорци – двукатни с отделни слепени крила. Те са изработени от мека еднопластова иглолистна дървесина, което ги прави силно податливи на измятане, а остъкляването е с обикновени прозоречни стъкла. Обковът им е твърде примитивен и на техническото равнище отпреди Втората световна война. Цената на подобни прозорци възлиза, че и надминава половината от цената на модерната пластмасова дограма. Изводът може да бъде само един – направената икономия ще бъдат на вятъра хвърлени пари, защото, като всяко палиативно решение, рано или късно, то ще трябва да се коригира. И отново да се кърти и плаща.
Понеже подхванахме темата откъм дървената дограма, трябва да признаем, че дървена дограма винаги се е използвала в цивилизования свят, защото тя също може да бъде изключително качествена. Тази дограма обаче няма нищо общо с предлаганата у нас. Тя е изработена от екзотични ценни дървесни видове (махагон, кедър, тиково дърво и др.), които имат голяма твърдост, естествена устойчивост на гниене и измятане, но съответно са и несравнимо по-скъпи от родната иглолистна дървесина. Освен това детайлите на прозорците се изработват от три слепени помежду им пласта, с напречно разположени един на друг дървесни влакна, което придава допълнителна гаранция срещу измятане. Прозорците задължително се остъкляват със стъклопакети (двоен или троен) и качествен обков.
Този вид прозорци са много добри и са предпочитани за жилищни сгради, чиито обитатели могат да си позволят високата им, включително и по западните стандарти цена.. Освен това за дървените прозорци винаги се полагат специални грижи за защита на дървесината