Какво трябва да знаете при избора на дограма

Около 30% от Вашите разходи за отопление са свързани с избора на дограма. На пазара са известни над 10 вида профилни системи дограма, като изборът е оптимално съотношение цена-качество!

Темата за дограмата е вечна като самото строителство. Няма къща без врати и прозорци. Техният дял в стойността на жилището е доста висок, а впоследствие, особено от прозорците, в много голяма степен зависят експлоатационните разходи при неговото обитаване. Около 30% и повече от топлинните загуби или  иначе казано от парите които плащаме за отопление се дължат именно на прозорците. От доброто им уплътнение зависят не само разходите за отопление, но и здравето на хората, изложени на постоянно течение и на безпрепятствено проникващия отвън опъващ нервите шум.
Пак от прозорците в немалка степен зависи микроклиматът в помещенията, защото правилно оразмерените прозорци пропускат повече слънчева светлина и топлина – все фактори с голямо влияние върху човешкото здраве и работоспособност.

Ето защо при строителство на нова къща изборът на прозорците трябва много внимателно да се обмисли, защото грешките са практически непоправими. Каквато дограма си поставите, нея най-вероятно ще гледате цял живот. Нещо като доживотна присъда!
Освен при ново строителство изборът на модерна, качествена дограма стои едва ли не пред целия ни жилищен фонд, строен с твърде примитивни материали и с родна дограма, нямаща нищо общо със съвременните и събратя. Както каза преди време в Народното събрание един от стожерите с пагони на „онова време“: „такива бяха времената“!


Така че, когато успеете да скътате достатъчно средства, за да модернизирате жилището си и то да стане по-удобно и хигиенично за обитаване, да намалите драстично разходите за отопление, комай задължително е да се започне от прозорците. Тук възможностите са две: старите прозорци да се извадят (не използваме стресиращата дума „изкъртят“) заедно с касите и към открития тухлен зид или бетонни панели да се монтират новите прозорци. От конструктивна гледна точка този метод се препоръчва, но замърсяването на помещенията е доста по-голямо.


При втория метод се изваждат само крилата, а касата се фрезова на място, така че да пасне на профила на касата на новия прозорец. Тук къртенето и замърсяването са по-малки, но остава дървената каса с всички недостатъци на материала – с течение на времето може да изгние, да бъде нападната от дървояди или да се изметне. Дървената каса винаги ще бъде слабото място и трябва да се полагат специални грижи за защита на дървесината.

Каква дограма да избера


Първият проблем, който трябва да решим, е какъв да бъде прозорецът, по-точно материалът, от който са изработени неговата каса и крила – дървен, от пластмаса или алуминий. Единадесет години след откриването на свободен достъп за водещите световни производители до нашите пазари, този въпрос вече не е така актуален. Преобладаващата част от немалко извършеното досега ново строителство по правило е с модерна дограма. Затова съвсем накратко ще позиционираме трите вида дограма според оптималното им предназначение.

Фактори които определят качеството на дограмата


Какво трябва да знаете, за да не съжалявате след време за направената икономия на дребно.
Прозорците се изработват от вносни многокамерни пластмасови профили. Те се разкрояват и слепват в рамки чрез термично заваряване.. Качеството на профила е определящо за качеството на самия прозорец и затова трябва да се избира местен производител, който гарантирано работи с профили на водещи в света производители, например немските REHAU, Schüco и други, предимно западноевропейски фирми. Произвежданите у нас профили безусловно отстъпват по качество, но са по-евтини. Макар и понякога трудно различими на външен вид, профилите на различните производители може силно да се различават по експлоатационните си характеристики, например промяна на цвета им вследствие слънчевото греене. Това обаче се разбира едва след години