Полезни съвети за дограма

Съвети за избора на алуминиева или пвц дограма. Предоставяме Ви възможността да се запознаете с нашата гледна точка върху основните въпроси задавани от нашите клиенти, за продуктите, които предлагаме.

Умишлено сме спестили техническите термини,коефициенти и повечето високопарни фрази,които използваме.Опитахме се да дадем някои пояснения,използвайки един неофициален на моменти дори жаргонен език с ясната идея че винаги могат да  се намерят недоброжелатели ,които да ни критикуват. Съобразяваме се с това че хората извън бранша не са запознати с техническата терминология,  и какво се случва с прозорците им ако са разположени на 42° 40' географска ширина и 23° 18' географска дължина(географските координати на София). Всички, които се интересуват от характеристиките на продаваните от нас прозорци,могат да получат нужната им информация в раздел "Продукти" на нашия сайт

AL или PVC дограма


Ние  катекорично  казваме PVC ! Вие ще питате  защо ?                         

 • Прозорецът от PVC  има  по-добра шумо-  и топлоизолация сравнен със същия прозорец от  AL.
 •  PVC прозорецът е с около 30- 40%  по-евтин,поради използваните суровини .
 •  Благодарение на свойствата на материалите използвани при PVC прозорецът,вероятността от появата на конденз върху  профила е в пъти по-малка.
 •   Като  по-мек и податлив на обработка, прозорецът от PVC  е много по –лесен за изработка  и  монтаж,което свежда вероятността от човешка грешка до минимум
 •  Обковката (механизмът) ,който затваря PVC прозореца, е многоточков и регулируем във всички посоки ,което се дължи на така наречения Евроканал (всички PVC прозорци го имат), които позволява да се монтират всички менанизми, които се предлагат на пазара.Докато при AL  прозорецът такъв канал има само в някои системи (изключително  скъпи), което принуждава производителите да използват технически и морално остарели механизми, което  драстично увеличава възможността от появата на ефекта „Духа и тече от прозореца” .
 • Животът на  PVC прозореца  е  около 25-35 години  вярна и ползотворна служба.Някои  колеги,  продаващи основно  AL,  твърдят,  че  AL  прозореца бил теоретично вечен, но на практика не е така, което се дължи  на  слабостта  на сглобките при изработването му .Всички сте виждали AL  прозорци ,врати и др . изделия от  AL,  чиито  сглобки  са отворени и съвсем спокойно можете да разположите наблюдателен пункт,  чрез който да следите свободното движение на хора и стоки отвън.

 

Конденз върху прозореца


                                                 Конденз = на влага в помещението

Кондензат(влагата) не се появява с монтирането на новия PVC,AL или дървен прозорец,той винаги е бил там ,само че старият ви прозорец е осигурявал  една много добра вентилация на помещението (духайки отвсякъде), затова действието  на влагата е било много слабо или почти незабележимо.С монтирането на новият Ви прозорец, който има много по-добри изолационни качества, процеса на вентилация  е  прекъснат,  което  води до запотяването  на  прозореца откъм помещението.Много е важно  да не  се бърка  конденза с изпотяването между двете стъкла на стъклопакета .Ако имате такъв проблем това означава, че  стъклопакета Ви е разхерметизиран(дефектен) и трябва да се смени.

               


                        


     


Как да подобрите шумо- и топлоизолационните качества на дограмата


Топлоизолация

Профилите имат точно определени топлоизолационни качества (точните цифри за предлаганите от нас профили ще намерите в раздел „Продукти”) .Именно поради тази причина единственият начин за подобряване или влошаване на тези параметри е посредством избраните стъкла.Затова ние съветваме да изберете така наречените КА(нискоемисийни)стъкла.Това са стъкла, на които е направен метален окис(най-просто казано),в следствие  на което имат около 20% по –малка топлозагуба от нормалното  стъкло.Разликата в цената на двете стъкла в различните фирми е между 10-25 лева,при нас е точно 13 лв. , което за стандартен кухненски прозорец от 3кв.м. прави разлика от 39 лв.Разделени на времето ,което ще ги ползвате и ефекта който имат, може да се окаже една от най-добрите ви инвестиции.Недостатъкът на КА стъклата е, че лятото поддържат по-висока температура в стаята,но 98 % от хората сменят прозорците си заради студа и калпавата(меко казано) Топлофикация(специални поздрави)!

Шумоизолация

Както  при топлоизолационните параметри  така и тук  шумоизолационните качества на профила са твърди  стойности  и  няма какво да се направи и отново стигаме до избора на стъклопакет.Стандартните стъклопакети произведени  от две еднакви стъкла по 4 мм.  ще Ви осигурят ниво на шумоизолация, което няма как да достигнете при старите си прозорци.Ако искате да подобрите тези качества трябвя да поръчате стъклопакет, изработен от стъкла с различна дебелина. Например:  4 + 5 мм. , което значително ще подобри  шумоизолационнните качества на вашия прозорец.Този ефект се  дължи  на затрудненото  преминаване на звуковите вълни през прегради с  различна дебелина.За тези които изискват друго ниво на шумоизолация ние предлагаме   троен стъклопакет от различни по дебелина стъкла .Например: 4+5+6 мм.с различни разстояния между  стъклата.

Колко на квадрат


Цената на алуминиева или pvc дограма. Това  може би  е най-задаваният въпрос  и  единствения, който  няма точен отговор. Ценообразуването на един прозорец е съвкупност  от няколко фактора, които в повечето случаи  са абсолютно неизвестни за нас :

 • Избраният профил -3 или 5 камерен,бял или цветен,каква марка?
 • Избраното стъкло - обикновено или КА,бяло или цветно,с каква дебелина?
 • Колко са отваряемите части  и как  се отварят  - обикновено  или двуосо?
 • На колко части е разделен прозореца ?
 • Има  ли  аксесоари  -вътрешни  первази и  каква ширина,външни  козирки колко и каква ширина, комарници  и какви- ролетни ; стационарни: врати комарници?
 • Искате  ли допълнителни  услуги към прозореца?

Българска или немска(вносна) дограма


Каква дограма? Българска или немска дограма? Финансово изгодното решение!

Смяната на дограмата не е модно решение,  а една дългосрочна инвестиция с  не малко финансово измерение.Нашият съвет към вас  е  дори с цената на  забавяне на подмяната   да изберете  немска (вносна  дограма) .Ние  сме патриоти , затова живеем, работим и се развиваме тук  но  просто  не  ни бива (българите) в изработката на качествени PVC  системи  за прозорци и врати. Естествено  за това  си  има конкретни причини и  всички до една икономически.

Какво трябва да знаете при избора на дограма


Около 30% от Вашите разходи за отопление са свързани с избора на дограма. На пазара са известни над 10 вида профилни системи дограма, като изборът е оптимално съотношение цена-качество!

Темата за дограмата е вечна като самото строителство. Няма къща без врати и прозорци. Техният дял в стойността на жилището е доста висок, а впоследствие, особено от прозорците, в много голяма степен зависят експлоатационните разходи при неговото обитаване. Около 30% и повече от топлинните загуби или  иначе казано от парите които плащаме за отопление се дължат именно на прозорците. От доброто им уплътнение зависят не само разходите за отопление, но и здравето на хората, изложени на постоянно течение и на безпрепятствено проникващия отвън опъващ нервите шум.
Пак от прозорците в немалка степен зависи микроклиматът в помещенията, защото правилно оразмерените прозорци пропускат повече слънчева светлина и топлина – все фактори с голямо влияние върху човешкото здраве и работоспособност.

Ето защо при строителство на нова къща изборът на прозорците трябва много внимателно да се обмисли, защото грешките са практически непоправими. Каквато дограма си поставите, нея най-вероятно ще гледате цял живот. Нещо като доживотна присъда!
Освен при ново строителство изборът на модерна, качествена дограма стои едва ли не пред целия ни жилищен фонд, строен с твърде примитивни материали и с родна дограма, нямаща нищо общо със съвременните и събратя. Както каза преди време в Народното събрание един от стожерите с пагони на „онова време“: „такива бяха времената“!


Така че, когато успеете да скътате достатъчно средства, за да модернизирате жилището си и то да стане по-удобно и хигиенично за обитаване, да намалите драстично разходите за отопление, комай задължително е да се започне от прозорците. Тук възможностите са две: старите прозорци да се извадят (не използваме стресиращата дума „изкъртят“) заедно с касите и към открития тухлен зид или бетонни панели да се монтират новите прозорци. От конструктивна гледна точка този метод се препоръчва, но замърсяването на помещенията е доста по-голямо.


При втория метод се изваждат само крилата, а касата се фрезова на място, така че да пасне на профила на касата на новия прозорец. Тук къртенето и замърсяването са по-малки, но остава дървената каса с всички недостатъци на материала – с течение на времето може да изгние, да бъде нападната от дървояди или да се изметне. Дървената каса винаги ще бъде слабото място и трябва да се полагат специални грижи за защита на дървесината.

Дограма на изплащане


Кредитна линия на Европейската банка за възстановяване и развитие по Програмата за енергийна ефективност в дома се изпълнява чрез посредничеството на 6 търговски банки – ДСК, ПроКредит Банк, ОББ, Булбанк, Райфайзен банк и Пощенска банка. Лихвите са близки до тези за потребителските кредити, като зависят от размера, срока за издължаване и кредитния риск за конкретния клиент. Всяка от банките обаче има някои бонуси или различия в условията и затова е добре клиентите предварително да се запознаят с тях преди за изберат откъде ще теглят парите. Безвъзмездната помощ може да покрие лихвата по кредита и дори да я надхвърли, при заем над определена сума. Така например ако се изтеглят 1500 лева за нова дограма от Прокредит банк със срок за погасяване 2 години, максималната безвъзмездна помощ ще бъде 300 лева, а таксите и лихвата – 169 лева. Тоест 131 лева се спестяват. Ако заемът е 2500 лв. , грантът е 500 лева, лихвата и таксите – 281 лв. и се получават 219 лв. отгоре, които могат почти да поемат първите две погасителни вноски.

Идеологията на кредитната линия е да подпомогне хората с по-ниски финансови възможности, в панелни сгради и с големи топлинни загуби да предприемат мерки за подобряване на топлинните им характеристики.

Кредити и безвъзмездна финансова помощ се отпускат за финансиране на :
• Енергоспестяващи прозорци – помощ до 350 евро
• Изолация на стени – помощ до 450 евро
• Изолация на подове – помощ до 350 евро
• Изолация на покриви - помощ до 250 евро
• Котли и камини на биомаса(дърва) и инсталациите за отопление и топла вода към тях - до 600 евро
• Слънчеви колектори, включително със системите за отопление и топла вода - помощ до 600 евро
• Газови котли и инсталации – помощ до 600 евро
• Климатици ( Термопомпени системи) – помощ до 600 евро
Кредитополучателите трябва да използват съоръжения и материали, които имат определени енергийни характеристики и са одобрени от управляващата програмата организация, за да могат да получат безвъзмездната финансова помощ.

Голяма част от хората предпочитат да вземат обикновени потребителски кредити, вместо енергиен, за нови прозорци или изолация, защото се плашат, че процедурите по отпускане на кредита и получаване на безвъзмездните пари е прекалено дълга и ще им отнеме много време.

Клиентът отива в избраната банка и дава оферта за смяна на дограма, за изолация, за покупка на климатик или друго подобрение. Банката предоставя документите за енергийния кредит в офиса на Програмата за енергийна ефективност в дома. Там се проверява дали офертите, материалите и уредите отговарят на изискваните енергийни параметри и се връщат на банката.
След като приключи с покупката на уредите и ремонтните дейности в дома си и не по-късно от 4 месеца след взимане на кредита, клиентът трябва да подаде искане в банката за получаване на безвъзмездната помощ. Към него се представят фактури и протокол за извършената работа от фирмата - изпълнител. Банката изплаща помощта, след като управляващата кредитната линия организация одобри изпълнението на енергийния

Мога ли да променя функционалността на вече монтирана PVC дограма


Почти всички съвременни алуминиеви и PVC системи позволяват подмяна и или допълнение на повечето компоненти, които участват в дограмата

Какво точно представляват камерите при PVC профилите


     Камерите са броя въздушни кухини между вътрешната и външна стена на профила, т.е колко прегради има между вътрешната и външна стена. Ако е една, значи профилът е двукамерен, ако са две, профилът е трикамерен и т.н. За камера се счита кухина с широчина не по-малка от 5 мм. Камерите, които са една над друга, не повишават изолационните свойства на профила. Грешно е да се счита, че броя на камерите повишава якостта на профила, тъй като коефициента на еластичност е сто пъти по-малък от този на стоманата и при изчисляване на статиката на конструкцията се взима предвид само усилващия профил. Винаги една от камерите е сравнително по-широка от останалите, тъй като в нея се монтира усилващия профил.
     Профилите биват от двукамерни до десеткамерни, като двукамерните се използват за вътрешни прегради и офис преграждения. Три и четирикамерните са намерили най-широко приложение в нашата страна, като тенденцията е да се преминава към петкамерни. Многокамерните профили все още не са добили широка популярност и то свързана главно заради високата цена.
     Макар да няма пряка зависимост между монтажната дебелина на профила и броя на камерите, то той лесно би могъл да се предположи. Като например за монтажна дебелина 40 мм. – е двукамерен, за около 50 мм. – трикамерен, за 60 мм. – най-често три – и четирикамерен, и за около 70 мм. – с пет камери.
        Има пряка зависимост между ширината, броя на камерите на профила и повишаване на топлоизолацията. При стандартната ширина от 60мм на 3 и 4 камерните системи, 70мм профил с 5 камери е голяма крачка напред за стабилността на профила, а от там и на цялата рамка, както и за подобряване на топлоизолацията с до 20%.
     Имат и негативни качества - колкото повече са камерите на профилите толкова конструкцията става по-тежка и разбира се броя на камерите се отразява на цената на профила.
     Не случайно при алуминиевите профили за дограми няма да чуете за брой на камери, тъй като алуминия има много висока топлопроводимост /все пак е метал/, което предполага, че има приблизително една и съща температура навсякъде, което е основният недостатък, т.е с много малка или почти никаква топлоизолация /температурата на външната стена е колкото на вътрешната/.
     Такъв профил може да се нарече условно „студен профил”. Все пак той е подходящ за вътрешни прегради, където не е необходима топлоизолация.
     За да се избегне този недостатък за външно остъкляване се използва алуминиев профил с прекъснат термомост.
     Той представлява два алуминиеви профила, външен и вътрешен, които са свързани чрез полиамидна пластина, която да прекъсне топлинния поток.
     Може да се каже, че целия външен профил е с температура на външната среда, както и че вътрешният е с температурата на помещението, т.е. цялото разпределение на термоизолиниите става през пластината.
     Съществуват различни полиамидни пластини, както по размер, така и по форма. Най-използваните са 18 мм., а за по-тежките системи 24 мм. Формата на някои пластини имат и допълнително предназначение, като например да влиза в контакт с уплътнител или да има гнездо за уплътнител.

избор на качествена немска дограма


За избора на качествена немска дограма е важно да вземете впредвид следното: